Menkemaborg sfeervol kaarslicht

Geplaatst op: 11-12-2019 16:23
SFEERVOL KAARSLICHT EN MUZIEK IN DE MENKEMABORG

Op eerste en tweede kerstdag gaat u als bezoeker terug in de tijd en kunt u een kijkje nemen bij de familie Alberda in de achttiende eeuw. In de Menkemaborg te Uithuizen branden de kaarsen van 12.00 uur tot 16.00 uur en Hans Nomen speelt op het kabinetorgel passende barokmuziek.

Hoe zou het leven en wonen zijn zonder elektriciteit, waterleiding en centrale verwarming. De kamers werden in die tijd verlicht door de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral door kaarsen. Alleen op beide kerstdagen worden er echte kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht.

De kamers zijn versierd voor de kersttijd, maar er staat geen kerstboom in de borg, want dat was in de achttiende eeuw nog niet gebruikelijk. De tafel is gedekt met voor het kerstdiner met een kleurig servies en schitterende zilveren kandelaars. Het lijkt alsof de familie ieder moment binnen kan komen om te gaan dineren.

Over de bijzondere, kleine, verborgen voorwerpen en ontdekkingen in het interieur is dit jaar nog meer informatie aanwezig.

Ook in de winter is een bezoek aan de tuin de moeite waard. De vormen van de formele tuin blijven zichtbaar in de geschoren buxus- en taxushagen. Mocht het een witte kerst zijn dan is de tuin helemaal een sprookje.

De Menkemaborg is open tot en met zondag 29 december van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur. In januari en februari gesloten.
Restaurant 't Schathoes blijft open, ook in januari en februari behalve op maandag.
zie voor openingstijden de website van het restaurant