De vrouwen van de Menkemaborg

Geplaatst op: 29-05-2019 00:00
In de Menkemaborg in Uithuizen is nog tot en met 2 juni de tentoonstelling ‘Smakelijk historisch’ te zien. Een presentatie over eten en drinken in de 18de eeuw met prachtig gedekte tafels en een keur aan voorwerpen.
Vanaf 4 juni staan ‘De vrouwen van de Menkemaborg’ centraal.
Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwen kiesrecht kregen. Hoe was het 300 jaar geleden om als vrouw op de Menkemaborg op te groeien, te wonen of te werken. Wie waren deze vrouwen, kregen ze een opleiding en waar hielden ze zich mee bezig? Natuurlijk aandacht voor de huwelijken en de kinderen. Wie zorgde voor de opvoeding en wie regelde de huishoudelijke taken in de borg. De meiden worden zeker niet vergeten. Aan de hand van archiefstukken, brieven, kasboeken, portretten en een grote variëteit aan voorwerpen wordt een beeld gegeven van het leven op de Menkemaborg.
De verhalen, de leuke en ook de minder leuke, gaan over de freules, jonkvrouwen en meiden.

Verder staan het hele jaar de verborgen schatten in de Menkemaborg centraal met de titel ‘Onder de loep’.

Op pinkstermaandag 10 juni is het Dag van het Kasteel en zijn ‘de bewoners even terug’.

Huis en tuin zijn open van maart tot en met september op dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. In de maanden juli en augustus ook op maandag open! Van oktober tot en met december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur.