De Menkemaborg weer open met oog voor verborgen schatten

Geplaatst op: 01-03-2019 00:00
De Menkemaborg in Uithuizen gaat op vrijdag 1 maart weer open voor bezoekers. Het interieur en de objecten zijn zorgvuldig en deskundig door de eigen medewerkers gecontroleerd en schoongemaakt. De borg is heringericht voor het nieuwe thema ‘Onder de loep, verborgen schatten in de Menkemaborg’. Wie de tentoonstelling ‘Smakelijk historisch: over eten en drinken in de 18de eeuw’ vorig jaar heeft gemist, heeft de kans om deze presentatie de komende maanden nog te bekijken.

Voor bezoekers lijkt het of de tijd stil heeft gestaan en de Menkemaborg er in de 18de eeuw zo heeft uitgezien. Dat is ook het doel van de volledig ingerichte kamers, de stijlvolle tuinen en de manier van presenteren ‘alsof de bewoners even weg zijn’.
Er is veel te vertellen over wat er is te zien. Dit jaar worden speciale voorwerpen en onderdelen van het interieur in het voetlicht gezet. Kleine, maar ook grote objecten worden onder de loep bekeken. Sommige zijn altijd verborgen, andere laten meer zien, dan de bezoeker normaal te zien krijgt. Veel objecten komen in aanmerking voor deze presentatie en er is een mooie selectie gemaakt.
Over het gebruik van de kamers door de bewoners, de familie Alberda van Menkema, die van 1682 tot 1902 de Menkemaborg bewoonde, is extra informatie toegevoegd.

Wie meer wil horen over de verborgen schatten kan zich opgeven voor een lezing op woensdagochtend 10 april. Voor de lezing over eten en drinken in de 18de eeuw is dit op 24 april. Voor meer informatie zie www.menkemaborg.nl.