De Menkemaborg in het voorjaar

Geplaatst op: 03-04-2019 11:15
De singel rond de Menkemaborg in Uithuizen veranderdt in het voorjaar in een zee van witte en lila bloemen. Hier bloeien de stinzenplanten of börgbloumkes, zoals voorjaarshelmbloem, Italiaanse aronskelk en daslook.
In de formele tuin staan historische tulpsoorten uit de 17de en 18de eeuw, waaronder Duc van Tol, Lac van Rijn en kleurrijke Rembrandttulpen. De tulp is in de 17de eeuw een bijzondere bloem en wordt vaak afgebeeld. In de borg hangen 17de-eeuwse aquarellen met tulpen, geschilderd door Margareta de Heer. De tulp komt ook veel voor in het interieur en op diverse voorwerpen. Allemaal te zien in de maanden april en mei.

Het hele jaar staan de verborgen schatten in de Menkemaborg centraal onder de titel ‘‘Onder de loep’. Een van de verborgen schatten is de draagkoets, maar vanaf april weer zichtbaar.

Wie meer wil horen over de verborgen schatten kan zich opgeven voor een lezing op woensdagochtend 10 april. Graag reserveren, want er zijn slechts enkele plaatsen beschikbaar.

Tot en met 2 juni is de tentoonstelling ‘Smakelijk historisch, over eten en drinken in de 18de eeuw op de Menkemaborg’ nog te zien. De adellijke familie Alberda is ‘even weg’, maar dat geeft de bezoeker de gelegenheid om nieuwsgierig bij hen binnen te kijken en te zien hoe zij leefden op de Menkemaborg.
Prachtig gedekte tafels met bijzondere serviezen uit China en Engeland en schitterend zilver uit Nederland. Er is een rijke variatie aan voorwerpen voor de nieuwe dranken als thee, koffie en chocolade te zien. De 18de eeuw is een eeuw waarin op culinair gebied veel veranderde, niet alleen kwamen er nieuwe gerechten, zoals allerlei zoetigheden, maar ook nieuwe gebruiken, zoals het eten met een vork!
De keuken was het hart van het huis waar gewerkt werd aan de heerlijke gerechten volgens de recepten uit het eigen kookboek. De ingrediënten kwamen niet van ver, groenten en kruiden uit de eigen keukentuin; de eigen boerderij (schathuis) leverde vlees en graan en daar werd ook bier gebrouwen en boter en kaas gemaakt. Nu is het het restaurant ’t Schathoes van de Menkemaborg.

Een smakelijk onderwerp waar op woensdagmorgen 24 april meer over wordt verteld. Voor deze lezing kan nog gereserveerd worden.

Tijdens de Museumweek van 8 tot en met 14 april is er genoeg te zien en te horen.
De Menkemaborg is op beide paasdagen open van tien tot vijf uur. De borg is tot en met september open op dinsdag tot en met zondag van tien tot vijf uur. In de maanden juli en augustus ook op maandag open! Van oktober tot en met december open van dinsdag tot en met zondag van tien tot vier uur.