Ommelander Courant 22 februari 2017
1 van 3
Vorige
Volgende

Nieuws


SFEERVOL KAARSLICHT EN MUZIEK IN DE MENKEMABORG

Op eerste en tweede kerstdag branden er kaarsen in de Menkemaborg van 12.00 uur tot 16.00 uur. Organist Hans Nomen speelt op het kabinetorgel passende Duitse en Franse barokmuziek. Als bezoeker gaat u terug in de tijd en kunt u een kijkje nemen bij de familie Alberda in de 18de eeuw.


Hoe zou het leven en wonen zijn zonder elektriciteit, waterleiding en centrale verwarming. De kamers werden in die tijd verlicht door de brandende haard, allerlei olielampjes en vooral door kaarsen. Alleen op beide kerstdagen worden er echte kaarsen aangestoken in de grote kristallen en koperen kroonluchters en in de fraaie zilveren kandelaars waardoor de vertrekken schitterend en sfeervol worden verlicht.
De kamers zijn versierd voor de kersttijd, maar er staat geen kerstboom in de borg, want dat was in de 18de eeuw nog niet gebruikelijk. De prachtig gedekte tafel met daarop een bijzonder servies van Chinees porselein en schitterende zilveren kandelaars staat klaar, alsof de familie op ieder moment binnen kan komen om te gaan dineren.

Ook in de winter is een bezoek aan de tuin de moeite waard. De vormen van de formele tuin blijven zichtbaar in de geschoren buxus- en taxushagen. Mocht het een witte kerst zijn dan is de tuin helemaal een sprookje.

Tot en met 31 december is ‘Glans uit Groningen’ te zien met extra informatie over de grote variëteit aan zilveren voorwerpen van de familie Alberda. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur. In januari en februari is de borg gesloten.

De Menkemaborg: 90 jaar museum!

Geplaatst op: 21-02-2017 00:00


DE MENKEMABORG: 90 JAAR MUSEUM!

De Menkemaborg in Uithuizen gaat op 1 maart weer open voor bezoekers. Het interieur van de Menkemaborg ziet er weer schitterend uit na twee maanden schoonmaak van de collectie en het interieur. Dit jaar is een bijzonder jaar, want het is 90 jaar geleden, dat de borg geopend werd als museum en sindsdien hebben bijna 2,5 miljoen bezoekers de Menkemaborg bezocht. Wie wordt de 2,5 miljoenste bezoeker?

Folder van het Hoogeland en de Menkemaborg

Geplaatst op: 05-05-2009 16:48


Verstandig geven bij leven.

De folder doet een oproep om het Openluchtmusem Het Hoogeland te Warffum en de Menkemaborg te Uithuizen te steunen door een schenking of legaat aan (een van) beide organisaties.