Twee bestuursleden en het echtpaar Bolhuis ter gelegenheid van het tekenen van het nieuwe tuincontract op 11 december 2019
1 van 4
Vorige
Volgende

Tuin onderhoud


ONDERHOUD TUINEN VANAF 2020

Het onderhoud van de historische tuinen van de Menkemaborg wordt al decennialang gedaan door medewerkers van Ability Groen. Deze organisatie heeft te kennen gegeven het contract niet te kunnen verlengen in 2020. Diverse hoveniersbedrijven zijn benaderd en de keuze is gevallen op Hoveniersbedrijf De Wilde Appel uit Uithuizen.

Op 11 december werd het contract met dit bedrijf getekend door Harrie Hoek en Harrie Sienot, voorzitter en secretaris van de Stichting Museum Menkemaborg en Henk en Aaltje Bolhuis, namens Hoveniersbedrijf De Wilde Appel.


Hoveniersbedrijf De Wilde Appel is een kleinschalig bedrijf gespecialiseerd in het aanleggen en onderhouden van tuinen. Ze zijn een jong en dynamisch bedrijf met een eigentijdse en energieke aanpak. Kwaliteit en service staan bij hun bedrijf voorop. Ze krijgen er nu een bijzondere en grote tuin bij om te onderhouden.

De historische tuinen van de Menkemaborg zijn een grote publiekstrekker, niet alleen de bloeiende rozentunnel in juli of de grote doolhof, maar ook de formele Hollandse tuin die is aangelegd volgend de eigen tuintekening uit 1705, de bijzondere zonnewijzertuin waar de achttiende-eeuwse tijd is af te lezen, de fraaie perenberceau in de fruithof en de geurende keukentuin met oude soorten groenten en kruiden.
Een arbeidsintensieve tuin, want het geeft een beeld weer van een tijd waarin de natuur bedwongen werd en alles naar eigen hand werd gezet. Het is een tuin met een symmetrische aanleg en invulling waarbij de vakken omgeven zijn door gesnoeide hagen met daarnaast ook gesnoeide vormen in buxus, taxus, hulst en linden.

Buxus

De buxus is in delen van de tuin aangetast door een schimmel en daardoor zijn de haagjes kaal geworden.

Er wordt onderzoek gedaan naar mogelijk herstel van de buxus. In 2016 zijn enkele buxushaagjes in de kruidentuin teruggesnoeid in de hoop dat de buxus weer goed uit gaat lopen. Dat was niet bij alle haagjes het geval.
In 2017 zijn deze hagen gerooid en nieuwe buxus is aangeplant om te zien hoe dit zich gaat ontwikkelen en dat gaat goed.
De droge zomer van 2018 was goed tegen de schimmel, maar zorgde ook voor zonnebrand. In 2019 bleek een groot deel weer hersteld van de brand.
In oktober 2018 zijn twee delen dode buxus in de zonnewijzertuin en in de lange tuin vervangen door nieuwe buxusplanten.
Andere behandelingen zijn niet zichtbaar.