Boek met verhalen 'Hoe de vork in de steel zit'. Te koop in de borgwinkel € 9,95
1 van 5
Vorige
Volgende

Schrijfwedstrijd 'vork'


Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg organiseert een (schrijf)wedstrijd

Op vrijdag 9 maart 2018 was de uitreiking van de prijswedstrijd.
Alle verhalen van kinderen en volwassenen staan in de publicatie 'Hoe de vork in de steel zit'.
Het boek is te koop in de borgwinkel voor € 9,95.


Het verhaal van een vork

Het begon allemaal met iemand die in de jaren zeventig van de vorige eeuw een wandeling maakte in de buitensingel rond de Menkemaborg in Uithuizen. Kort daarvoor was met enig vertoon van mens en materieel de buitensingel rond de borg uitgebaggerd en de snel drogende blubber lag in hoge hopen klaar om te worden afgevoerd.
Plotseling zag de vrouw iets glinsteren in het grijze slijk. Nieuwsgierig liep ze erop af en tot haar verrassing ontwaarde ze de tanden van wat onmiskenbaar een vork was. Voorzichtig trok ze het voorwerp vrij en even later lag het stuk eetgereedschap in haar handpalm. Het was deerlijk gehavend en vervormd en je zou er met de beste wil van de wereld niet fatsoenlijk een aardappel mee kunnen eten.
Enfin, ze vond het niettemin een aardige vondst en nam het mee naar huis. De vork werd schoongemaakt en verdween op den duur in een la. Tot ze er jaren later weer aan terug dacht en meende er haar groenteman een plezier mee te doen. Die nam de curiositeit dankbaar in ontvangst, om het direct weer door te geven aan zijn zoon. "Zoon", zo sprak hij, "breng dit als de wiedeweerga naar de Vereniging Vrienden van de Menkemaborg. Ik geloof dat ze er blij mee zullen zijn."
En dat waren die Vrienden van de Menkemaborg. Nader onderzoek leerde namelijk dat de vork in 1846 door de tafelzilversmid Hendrik Helwig is vervaardigd, vermoedelijk voor de toenmalige bewoners van de Menkemaborg. Hoe het voorwerp in de slotgracht is terecht gekomen, weet natuurlijk niemand meer. Dat laat zich slechts raden. In ieder geval is de vork netjes opgeknapt, heeft de Vereniging Vrienden van de Menkemaborg er een fraai vitrinekastje voor gemaakt en is 'de vork met het verhaal' vanaf heden te zien in het Schathoes van de Menkemaborg.

Naar aanleiding hiervan organiseert de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg een wedstrijd: “Hoe de vork in de steel zit”. Iedereen mag zijn of haar fantasie de vrije loop laten, over de wijze waarop de betreffende vork ooit in de slotgracht is terechtgekomen. Daarbij willen we de deelnemers geen beperkingen opleggen. Iedereen mag op zijn of haar manier proberen het verhaal van de vork concreet te maken (proza, gedicht, stripverhaal, etc.).
De resultaten kunnen tot eind januari 2017 worden aangeleverd bij het secretariaat, Taeckemalaan 9, 9981 PB Uithuizen, de kassa van de Menkemaborg of per e-mail vrienden@menkemaborg.nl

De winnaar die door een deskundige jury zal worden gekozen, zal aan het begin van het museumseizoen 2017 worden bekendgemaakt en de prijs is een diner bon waar men voor twee personen “Een vorkje mee kan prikken” in het Schathoes van de Menkemaborg.

De aangeleverde resultaten blijven eigendom van de Vereniging van Vrienden van de
Menkemaborg en kunnen in overleg met de betreffende deelnemers gepubliceerd worden in bijvoorbeeld een bundel.