De Menkemaborg
1 van 3
Vorige
Volgende

Home

Welkom op de website van Museum Menkemaborg.

MUSEUM MENKEMABORG IS OPEN.

Reserveren voor bezoek is niet nodig.


De tentoonstelling 'Bitterzoet Erfgoed. Ommelander elite en slavernij' is tot en met 31 december te zien

De audiotour apparaten kunnen niet coronaproof gebruikt worden, maar met een QRcode kunt u op uw eigen telefoon een audiotour volgen.

Op 5 november om 10.30 uur start de poffert-bakwedstrijd bij de Menkemaborg. Iedereen is van harte welkom om zijn/haar poffert te laten beoordelen. Het bestuur van de Vereniging van de Vrienden van de Menkemaborg heeft er zin in. Een driekoppige jury gaat de ingebrachte pofferts beoordelen: Erwin Bisschop, Moniek Verstraete en deelnemer aan Heel Holland Bakt Jeroen Meijer.

Van tevoren aanmelden is niet nodig. Om 12.00 uur is de prijsuitreiking en vanaf 13.00 uur kan de ingebrachte poffert worden genuttigd of meegenomen. De opbrengst komt ten goede aan de Vereniging van Vrienden van de Menkemaborg (ongeveer 1000 leden). Deze vereniging organiseert jaarlijks diverse activiteiten om jong en oud te betrekken bij de Menkemaborg en de tuin.

Uit kookboek Menkemaborg
Geïnspireerd door een recept in het kookboek dat in de achttiende eeuw werd gebruikt op de Menkemaborg in Uithuizen heeft dit bestuur de handen ineen geslagen. De ambitie is om van deze poffert-bakwedstrijd een repeterend evenement te maken.

Groninger poffert?
In het kookgerei van vele Groninger keukens prijkt een poffertpan. Wie nu denkt dat poffert zijn oorsprong heeft in Groningen komt bedrogen uit. De receptuur is terug te vinden in de tijd van de VOC. Ook vlak over de grens, in Ostfriesland en Westfalen is de poffert bekend onder de naam Puffert. Hoe je het ook wendt of keert het is een stevige kost die vooral in de wintermaanden werd gegeten (bron: levenderfgoedgroningen.nl).


RESTAURANT 't SCHATHOES van de Menkemaborg. Op 1, 2, 3, 8, 9 en 10 november is 't Schathoes in verband met vakantie gesloten. Op 4, 5, 6, 11, 12 en 13 november is het restaurant geopend. kijk hier voor meer informatie