Is dit een meisje met een pijl en boog of een jongetje in een jurkje?
1 van 4
Vorige
Volgende

Topstukken, de favorieten van de medewerkers


Nu te zien tot en met 31 december:

‘Topstukken, de favorieten van de medewerkers’

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar een beeld gegeven wordt van het leven en wonen in de achttiende eeuw. Het lijkt of leden van de familie Alberda van Menkema ieder moment binnen kunnen komen lopen.
Elk jaar wordt een ander thema gekozen, waarmee een andere kijk op het interieur of de voorwerpen erin wordt gegeven. De huidige directeur-conservator, Ida Stamhuis, heeft ruim 25 thema’s uitgelicht over de afgelopen 23 jaar. Zij neemt afscheid per 1 augustus en heeft de medewerkers gevraagd welke favorieten zij hebben en waarom. Dat is gedaan en levert een verrassende en leuke variatie aan voorwerpen en schilderijen op, waar de directeur-conservator een korte toelichting bij heeft gegeven. Het is voor bezoekers ook leuk om een eigen favoriet of favorieten te kiezen!

Portretten van kinderen worden door een paar medewerkers gekozen. Worden er alleen maar meisjes geportretteerd of lijkt dat maar zo? Een hoofd in de wolken, wie moet dat voorstellen? Het zijn vaak ook de vragen van bezoekers.
Verrassingen zijn er ook, want sommige favorieten waren verborgen in een kast, zoals ‘Het tekenboek van J.A. Lewe’ gedateerd 1795. Een map met diverse losse tekeningen, sommige duidelijk als een oefening en sommige prachtig uitgewerkt. We weten wie J.A. Lewe was, namelijk Johanna Agnes Lewe van Nijenstein (1783-1848). Zij huwt in 1800 met Jan Ernst Polman Gruys. Hun portretten zijn ook in de borg aanwezig. Haar dochter Josina Petronella Polman Gruys huwt in 1828 met Unico Allard Alberda van Menkemaborg; hun oudste zoon Gerhard is de laatste bewoner van de Menkemaborg. Ook haar broer Edzard Willem Lewe van Nijenstein schilderde. Van hem hangen twee landschappen in de voorkamer. Ook van hem is een portret aanwezig in de borg.

En zo zijn er in elke kamer leuke favorieten te vinden.
Heeft u zelf een favoriet, laat het ons weten!