De studeerkamer is sfeervol verlicht
1 van 4
Vorige
Volgende

Menkemaborg sfeervol verlicht in de 18de eeuw en nu


Vanaf 1 april 2018

De Menkemaborg: sfeervol verlicht in de 18de eeuw en nu
Een huis als de Menkemaborg wordt in de achttiende eeuw spaarzaam verlicht. Kaarsen zijn kostbaar en worden weinig gebrand. Olielampjes en een brandende haard geven ook licht. Daarbij leveren de dikke muren en kleine ramen weinig licht in de kamers.


Heel anders dan vandaag de dag. De bezoekers aan de Menkemaborg zijn opgegroeid met TL-verlichting en CV- verwarming. Het eenvoudig omdraaien van een lichtknopje zorgt ook in de avond en schemering voor een zee van licht. Alles is goed te zien en het is overal warm in huis. Om voor te stellen hoe het in de achttiende eeuw was, is niet eenvoudig.

De moderne verlichting in de borg was toe aan verbetering. Het Groninger Museum, sinds 1921 eigenaar van de Menkemaborg, heeft de financiering van de nieuwe verlichting cadeau gedaan aan de Stichting Museum Menkemaborg voor het 90-jarig bestaan als museum in 2017. Een lichtontwerper gaat nieuwe verlichting aanbrengen op een zodanige manier, dat het niet zichtbaar is dat de kamers verlicht worden. De bezoeker merkt het niet, maar ziet wel meer. De Menkemaborg is dan sfeervol verlicht om een idee te geven hoe bewoners in de achttiende eeuw wonen.

In de achttiende zijn er allerlei voorwerpen en manieren om toch meer licht in huis te krijgen. Speciaal dit jaar aandacht voor de verschillende soorten verlichting, maar ook aan de weerspiegeling van licht, niet alleen door middel van spiegels, maar ook door zilver of koper. In elke kamer worden hiervan voorbeelden gegeven.