Voorkamer schouw
1 van 4
Vorige
Volgende

Menkemaborg 90 jaar museum!


In 2017 staat de Menkemaborg helemaal in het teken van het bestaan als museum: 90 jaar!
Daarmee is het bijna oudste opengestelde kasteel in Nederland en het oudste volledig ingerichte huis als museum.
De twee Michelinsterren in de groene (cultuur-toeristische) gids zijn het bewijs en daarmee is de Menkemaborg 'Een omweg waard'.


De Menkemaborg 90 jaar museum!

Voor bezoekers van nu lijkt het of de tijd stil heeft gestaan en de Menkemaborg er in de 18de eeuw er zo heeft uitgezien. Dat is ook het doel van de volledig ingerichte kamers, de stijlvolle tuinen en de manier van presenteren ‘alsof de bewoners even weg zijn’.

In 1927 werd de Menkemaborg opengesteld voor bezoekers en in de afgelopen 90 jaar is er veel gedaan aan de borg, het interieur, maar ook aan de tuinen en het schathuis, om dit complete beeld en deze hoge kwaliteit te kunnen tonen.

In 2017 krijgen de bezoekers een kijkje achter de schermen over hoe het museum zich ontwikkeld heeft in de loop van de afgelopen 90 jaar. In de borg zullen per kamer kenmerkende restauraties, aanpassingen of veranderingen aan het interieur uitgelicht worden. Daarnaast is er volop aandacht voor de bewoners, de familie Alberda, die de borg bewoonden van 1682 tot 1902 en hoe wij ons voorstellen hoe zij in de Menkemaborg gewoond en geleefd hebben.

Niet alleen in de borg, maar ook informatie over de ontwikkeling en inrichting van de tuin is onderdeel van het thema. Informatie daarover zal onder andere in het theehuis gepresenteerd worden.

In het huidige café-restaurant ’t Schathoes van de Menkemaborg zal informatie over de veranderingen van schathuis of borgboerderij naar woonhuis annex theekamer en vandaar naar (pannenkoeken)restaurant gepresenteerd worden.
Periode: 1 maart t/m 31 december 2017
Tuin: april t/m oktober