Wandtafeltje in de vorm van een lier. Mahoniehout. Foto Otto Kalkhoven
1 van 5
Vorige
Volgende

Klein maar fijn: kleine meubelen en houten voorwerpen in de Menkemaborg


Voor bezoekers lijkt het of de tijd stil heeft gestaan en de Menkemaborg er in de 18de eeuw zo heeft uitgezien. Dat is ook het doel van de volledig ingerichte kamers, de stijlvolle tuinen en de manier van presenteren ‘alsof de bewoners even weg zijn’.

Elk jaar wordt een ander thema gekozen, waarmee een andere kijk op het interieur en de voorwerpen erin wordt gegeven.
In 2004 stonden de grote kasten en kisten centraal. Dit jaar wordt meer informatie gegeven over de kleine meubelen en houten voorwerpen. In elke kamer van de borg zijn hiervan mooie voorbeelden te vinden. Het zijn meubelen die dienden als siervoorwerp of een praktisch doel hadden. In de 18de-eeuw zijn deze kleine meubelen, zoals een commode of ladekast, een secretaire of schrijfmeubel, nieuw in het interieur. De inrichting van een kamer wordt daardoor ook anders en gezelliger. Speciaal voor de tentoonstelling zijn enkele miniatuurmeubelen uit het depot gehaald. Niet alleen een grote variëteit aan meubelen, maar ook bijzondere stukken, fraai versierd met marqueterie in exotische houtsoorten.
Vooral in de keuken zijn houten voorwerpen te vinden waarvan het een verrassing is waar ze voor dienden, zoals een messenslijper en een rasp.

De laatste bewoner, Gerhard Alberda van Menkema en Dijksterhuis (overleden in 1902) heeft enkele stukken geschonken, maar de meeste meubelen zijn door de erfgenamen, leden van de familie Lewe van Nijenstein, aan het Groninger Museum geschonken en hebben een plek gekregen in de Menkemaborg. Van een enkel meubel is zeker dat het ook in de Menkemaborg heeft gestaan. In de informatie bij de tentoonstelling staat vermeld wanneer een meubel afkomstig is van de familie Lewe van Nijenstein.

Te zien tot en met 31 december

Meer weten over deze tentoonstelling? Reserveer dan voor de lezing op woensdagmorgen 22 april.
Zie voor reserveren verder bij