De plataan in het midden van de doolhof. Van bovenaf gezien.
1 van 4
Vorige
Volgende

Open Monumentendag


Op zaterdag 8 en zondag 9 september wordt de landelijke Open Monumentendag gehouden. Deze twee dagen is de toegangsprijs gereduceerd.

De Menkemaborg is een volledig ingericht huis met historische tuinen waar een indrukwekkend beeld gegeven wordt van het leven en wonen op een Groninger borg in de achttiende eeuw.

De Menkemaborg kent een lange bouwgeschiedenis en verschillende bewoners. De familie Alberda van Menkema heeft het landgoed van 1682 tot 1902 in bezit gehad. De laatste grote verbouw is omstreeks 1705 uitgevoerd. Nog steeds is de barokke indeling in het huis en in de tuin te zien. In verschillende kamers zijn nog de imposante gebeeldhouwde eikenhouten schouwen en in de slaapkamer een imposant staatsieledikant aanwezig. De lusthof met strak geschoren hagen en vormsnoei, de zonnewijzertuin, de doolhof, de fruithof met perenberceau en de formele keukentuin zijn een wandeling waard. Sinds 1927 is de Menkemaborg open voor bezoekers. Door de manier van inrichten lijkt het ‘alsof de bewoners even weg zijn’.

Over de manier van verlichten in de 18de eeuw wordt dit jaar informatie gegeven. Er is een grote variatie aan kandelaars en olielampen te zien. Ook de manier van inrichten en de soorten meubels hebben te maken met licht of het ontbreken daarvan. Nog steeds wordt de Menkemaborg sfeervol verlicht, ook met de nieuwe verlichting.

Op zaterdag 8 en zondag 9 september is de Menkemaborg open van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Alleen dit weekend toegang met 50% korting: voor volwassenen slechts € 4,- pp., voor kinderen t/m 12 jaar € 1,00.