Concert 2 juli 2016: Sietze de Vries, Oscar Verhaar, Eran Wajsenblum
1 van 5
Vorige
Volgende

Concerten in de Grote Zaal vanaf 2012

Combiconcert in de kerk en in de Grote Zaal op zaterdag 2 juli 2016.

Twee prachtige concerten in de kerk te Uithuizen en de grote zaal van de Menkemaborg. Wil je horen hoe het klonk luister dan op Youtube een stukje van het concert
Tussendoor heerlijk eten in restaurant ’t Schathoes van de Menkemaborg


Kerk Uithuizen
17.00 - 17.45 uur Orgelconcert in de kerk door de bekende organist Sietze de Vries op het beroemde Arp Schnitgerorgel uit 1700. Hij speelt werk van Buxtehude, Sweelinck, Weckmann en een eigen improvisatie.

18.15 uur restaurant ’t Schathoes: buffet ‘Proeven uit het verleden’

Barokconcert
19.45 – 20.30 uur Barokconcert in de Grote Zaal van de Menkemaborg door organist Sietze de Vries op het kabinetorgel gemaakt door Groet & Vool in 1777, i.s.m. countertenor Oscar Verhaar en Eran Wajsenblum op blokfluit. Zij spelen werk van Henry Purcell, Johann Sebastiaan Bach en Georg Philipp Telemann.Organisatie is in handen van de Stichting Arp Schitgerorgel Uithuizen en i.s.m. de Menkemaborg.


Oscar Verhaar (Rotterdam, 1987)
www.oscarverhaar.com

Eran Wajsenblum (1977)
www.siecledeslumieres.com/Eran_Wajsenblum.html

Sietze de Vries (1973)
www.sietzedevries.nl


Barokconcert zondagavond 28 juni 2015.


Wilt u nog even nagenieten of ook horen hoe het klonk kijk dan op
www.youtu.be
met Jankees Braaksma op de Steenbergen blokfluit en Pieter Pilon op het kabinetorgel, gemaakt door Groet & Vool in 1777.
Wilt u ook sopraan Marian van der Heide horen zingen kijk dan op
youtu.be

Marian van der Heide (sopraan), Jankees Braaksma (blokfluit) en Pieter Pilon (orgel) brengen muziek ten gehore uit de vroegbarok en de barok.
Alle drie zijn zij bekende musici uit Groningen en tevens docent op de muziekschool in Groningen. (zie hieronder voor meer informatie)

Op het programma staan werken van o.a. Padbrue, Dowland, Telemann en Händel.

Jankees bespeelt op deze avond een bijzonder instrument: een vroeg 18de-eeuwse altblokfluit van Jan Steenbergen (uit de collectie van het Groninger Museum en aanwezig in de Menkemaborg).
Pieter bespeelt het fraaie kabinetorgel door de Amsterdamse orgelbouwers Groet & Vool gemaakt in 1777 en gerestaureerd in 2011. Het staat in de Grote Zaal van de Menkemaborg waar ook het concert gegeven wordt.

Op deze bijzonder locatie wordt slechts één keer per jaar een concert gegeven. De ruimte is beperkt en reserveren is noodzakelijk. Reserveer tijdig, want vol is vol! (Voor reservering zie hieronder).


Meer informatie over de musici:

Jankees Braaksma
Jankees Braaksma studeerde blokfluit aan de conservatoria te Groningen en Amsterdam. Met een stipendium van de stad Groningen studeerde hij middeleeuwse en renaissancemuziek aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel (Zwitserland). Jankees heeft een grote verzameling blokfluiten (kopieën van oude instrumenten) en is tevens bespeler van middeleeuwse orgels. Met het in 1985 door hem opgerichte ensemble Super Librum treedt hij op in de meeste Europese oude muziek festivals. Hij behaalde met Super Librum de eerste prijs in het Van Wassenaer concours (1986) en was finalist in het Musica Antiqua Concours in Brugge (1987).
www.superlibrum.nl

Marian van der Heide
De sopraan Marian van der Heide studeerde aan het Gronings Prins Claus Conservatorium en behaalde in 1990 het diploma Uitvoerend Musicus. Ze vervolgde haar studie bij Ann Monoyios in Parijs en wordt op dit moment gecoacht door Ronald Klekamp in Haarlem. Haar repertoire is veelzijdig. Met het ensemble Super Librum, met middeleeuwse muziek, treedt zij veel op in binnen- en buitenland, o.a. in Italië en Zwitserland, en maakte zij enkele cd´s. Zij neemt deel aan verscheidene barokensembles en zingt regelmatig Bachcantates, o.a. in de serie van de Nieuwe Kerk in Groningen. Ook in liedrecitals is zij te beluisteren, met romantisch en modern repertoire van o.a. George Crumb en Elwood Derr. Zij speelde de hoofdrol in een geënsceneerde versie van de kameropera The Telephone van A. Menotti. Met gitarist Rob Nijboer vormt zij het Duo Abrazo met Spaans- en Zuid-Amerikaans repertoire.

Pieter Pilon
Pieter Pilon kreeg orgellessen van Piet Wiersma en studeerde vervolgens orgel aan het nu Noord Nederlands Conservatorium in Groningen bij Wim van Beek en piano bij Jan Marisse Huizing. Kerkmuziek studeerde hij aan het koninklijk Conservatorium in Den Haag bij resp. Christiaan Winter en Jos van der Kooy. Hij verdiepte zich in liedbegeleiding (piano) bij Tan Crone. In 1988 behaalde hij voor orgel het einddiploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding. Na het eindexamen piano volgden er lessen (onder meer improvisatie) bij Albert de Klerk. Hij werd prijswinnaar van het Nationale Orgelimprovisatieconcours(1992) in Bolsward . Pieter geeft regelmatig concerten als solist of in samenwerking met koren, instrumentale en vocale solisten.
www.pieterpilon.nl


Barokoncert zondagavond 22 juni 2014 om 20.00 uur

Barokmuziek en improvisaties op twee Klavecimbels door Aleksandra en Alexander Grychtolik.


Een bijzonder optreden van dit, in Weimar woonachtige, echtpaar Aleksandra en Alexander Grychtolik. Zij spelen op hun eigen clavecimbel barokmuziek van onder anderen Johan Sebastiaan Bach (1685-1750) en zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788).
Aleksandra en Alexander staan bekend om hun barok improvisaties. In de 18de eeuw waren improvisaties heel gebruikelijk.

Voor meer informatie over hun opleiding en werk, zie hun eigen website www.grychtolik.com

Aanmelden via info@menkemaborg.nl of tel. 0595 431970
Reservering definitief na betaling van de kosten via bank 363 644 644 o.v.v. naam en concert 22 juni 2014, t.n.v. Stichting Museum Menkemaborg, Uithuizen.


Concert in de Grote Zaal op zondagavond 23 juni 2013

Barokmuziek in de Menkemaborg

Optreden van Trio Trasuntino:
Carolien Eijkelboom; clavecimbel, kabinetorgel en blokfluiten Pytsje Feenstra; barokfagot en blokfluiten
Dini Buis-Santing; sopraan


Het Trio Trasuntino brengt een gevarieerd programma met zang zoals dat in de tweede helft van de 18e eeuw in de Menkemaborg zou hebben kunnen klinken. Niet alleen eigentijdse muziek, maar ook oudere muziek, zal te horen zijn. Op het programma staat veel Nederlandse muziek.
Componisten o.a. Willem Unico van Wassenaar, Willem de Fesch, Van Eijk, Starter, Sweelinck.
Het wordt een echt huiskamerconcert in de sfeervolle Grote Zaal van de Menkemaborg.

Carolien Eijkelboom heeft 25 jaar lang concerten gegeven in de borg, waarvan de laatste in 1992. Aan haar de eer om deze traditie opnieuw te starten.

Carolien Eijkelboom studeerde blokfluit en clavecimbel en was jarenlang aan het conservatorium van Groningen verbonden. In 1990 richtte ze daar het Centrum voor Oude Muziek & Dans op waarin alle aspecten van haar kennis en kundigheden aan bod komen. Ze organiseert jaarlijks drie grote projecten voor koor, orkest en solisten op het gebied van oude muziek en dans. Vaak spelen theatrale elementen of op z’n minst (gesproken) tekst daarbij een belangrijke rol. Zo is er in augustus in de Groningse Martinikerk een concert met muziek van Händel die allemaal aan (de) kroning is gerelateerd, ‘Koninklijke Muziek’. Ze werkt nauw samen met violist/dirigent Paulien Kostense.
Regelmatig ook coacht ze jonge musici en neemt ze zitting in jury’s. Inmiddels is ze dertien jaar voorzitter van de Stichting Clavecimbel Genootschap Nederland. In 2005 werd zij voor haar verdiensten geridderd.
www.centrumvooroudemuziekendans.nl

Pytsje Feenstra (1968) studeerde blokfluit aan het Sweelinckconservatorium in Amsterdam bij Marijke Miessen en Walter van Hauwe.
Na deze studie verdiepte zij zich in de barokfagot en dulciaan, door onder meer te studeren bij David Mings en Pep Boras (Barcelona).
Pytsje speelt in diverse ensembles en orkesten in binnen- en buitenland.
Ook werkt zij mee aan enkele theaterproducties, zoals de familievoorstelling Puck van theatergroep Sarabande.

Dini Buis-Santing studeerde Schoolmuziek en Solozang. In de loop der jaren heeft ze in verschillende genres zoals, opera , oratoria (o.a. Mozart-Requiem; Johannes Passion-Bach) en liederen, solo gezongen. Ook vertolkte ze rollen in opera en operette, zoals de rol van Dido in Dido and Aeneas van H. Purcell en de rol van Christel in Der Vogelhändler van Carl Zeller. Samen met het Apollo-ensemble bracht ze programma’s met geënsceneerde cantates.
Door haar regelmatige medewerking aan cantatediensten staan er veel cantates van o.a. Telemann, Bach en Buxtehude op haar repertoire.
Voor het liedrepertoire vormt ze samen met Siet Dunselman een duo.
In haar eigen ‘Praktijk voor Klassieke Zang en Musiceerkunde’, ‘Studio Arsis’, werkt ze als zangpedagoog.


Barokmuziek herleeft in de Menkemaborg’ op zondagavond 24 juni 2012

In de Grote Zaal van de Menkemaborg gaven organist Stef Tuinstra en blokfluitist Ronald Moelker een concert met muziek van de componisten Johann Sebastiaan Bach, Georg Friedrich Händel, maar ook van Nederlandse componisten uit de 18de eeuw.

Deze 18de-eeuwse muziek werd toepasselijk gespeeld op 18de-eeuwse muziekinstrumenten: het kabinetorgel uit 1777 en, dit was een primeur, ook op de bijzondere 18de-eeuwse altblokfluit gemaakt door Jan Steenbergen uit de collectie van de Menkemaborg.

Bijzondere muziekinstrumenten bespeeld door professionele en zeer bekende muzikanten op een speciale locatie.
Voor de echte liefhebbers, maar ook voor de sfeerproevers een concert om bij te wonen.

Voor meer informatie over Stef Tuinstra zie www.nnoa.nl en over Ronald Moelker zie www.ronaldmoelker.nl